maandag 23 februari 2009

PC schoon houden, goede ervaring met CCleaner en Revo Uninstaller

Twee goede tools die je eigenlijk op je pc of laptop moet hebben om je PC schoon te houden zijn CCleaner en Revo uninstaller. Ik gebruik deze twee tools al geruime tijd en mijn ervaring is heel goed. Ik ben deze tools tegen gekomen in het blad Chip Magazine.

CCleaner is een registry cleaner en schijf opruimer. Deze twee functies werken uitermate goed en effectief. De eerste keer ruimt de cleaner wel honderden MB's op. De tweede belangrijke functie is het opschonen van je registry. Altijd tricky als je dit soort dingen wilt gaan doen. Maar als je bij de defaults blijft werkt alles heel goed. Als je de wijzigingen ook altijd opslaat kun je altijd terug naar de status ervoor. Dit heb ik nog nooit nodig gehad.







Registry cleaner: Deze tweede functie is heel scherp. In Chip is een onderzoek gedaan met het installeren van 600 programma's. Daarna hebben ze gekeken welke registry cleaners het beste alle wijzigingen registreerden. Hier kwam CCleaner als beste uit de bus.
Revo Uninstaller
Dit tool heb ik ook uit een artikel van Chip Magazine. Hierbij werden diverse programma's geinstalleerd en daarna gedeinstalleerd. De normale deinstallatie of uninstall functies werken maar ten dele. Ze laten altijd verschillende registry entries achter en je moet vaak rebooten om je systeem weer helemaal op orde te krijgen. Revo Unisnstaller gebruikt default de standaard uninstaller van het geinstalleerde programma. Maar daarnaast heeft het ook een keuze menu waarin je extra uninstal opties wordt geboden.



Een veilig idee, het de- of un-installeerd eerst met de normale deinstallatie, daarna krijg je een extra scan waardoor hij je registry scand op nog aanwezige UUID's en Guids. Het kijkt ook naar de harde schijf of hier geen ini bestanden of lege folders zijn blijven bestaan. Het is eigenlijk een must op je PC .


Je harde schijf schoon houden en je PC snel houden vergt wat extra onderhoud buiten de normale door Microsoft geleverde zaken.


Deze twee tools zijn aan te bevelen, veilig in het gebruik en je zult er snel aan gewend zijn.


Revo Uninstaller heeft bovendien nog wat extra functies om de volgende zaken ook schoon te houden:

Je browser, een veel snellere functie om je cookies en historie te wissen


Je office recente documeten op te schonen


Windows schoon maken, je laatst gebruikte menu items default krijg je weer een PC zoals deze hoort te zijn, het maakt niets kapot

Sporen wissen is een optie om de "deleted" of weggegooide files echt nog een of twee keer te overschrijven. Zodat echt alle sporen van je PC zijn gewist.


Definitief wissen is net als boven de files echt weg te gooien dus al je zaken op je pc hebt staan die het daglicht niet kunnen verdragen ... :-)



Affijn twee aanraders. Er zit nog veel meer in en ik heb alles gebruikt van deze twee tools.

Download de registry cleaner CCleaner hier: (het is gratis)
http://www.ccleaner.com/download

Download de Uninstaller Revo Uninstaller hier: (eveneens gratis)
http://www.revouninstaller.com/revo_uninstaller_free_download.html


Downloaden via Chip Magazine Revo Uninstaller en CCleaner:
http://www.fnl.nl/chip/download/chip-07-082008/

Hans ten Berge














donderdag 19 februari 2009

Requirements Engineering met Raven en VSTS


Een nieuwe ontwikkeling in het managen van requirements in combinatie met een tool is requirements engineering met Raven van het americaanse bedrijf uit California RavenFlow.
Het gebruik van word in combinatie met natuurlijke taal en Visual Studio Team System is een zeer unieke combinatie.
De meeste requirements engineers gebruiken microsoft word. Vaak in combinatie met een tekentool als Visio of iets anders om een grafische representatie van een use case weer te geven. Je komt al vaak aan een totaal oplossing als bij Borland Caliber, of een goede prijs prestatie tool als Sparks Enterprise Architect. Deze tools genereren wel naar word maar hebben allen zo beperkingen. Daarom heeft heeft Atos Origin binnen zijn Visual Studio Team System expertise groep ook gekeken naar Raven als mogelijke oplossing om de aansluiting van business, requirements en bouw te verbeteren.
RavenFlow is een tool die "normale schrijftaal" omzet in use cases en requirements. Het is zet automatisch tekst in word om in een grafische representatie. In combinatie met Visual Studio Team System is ook het "proces" van wijzigingen doorvoeren goed geregeld. Je kunt de requirements exporteren naar Visual Studio Team System.

Automatische herkenning van teksten

Zoals je in onderstaande screenprint kunt zien wordt links in de teksten automatisch bepaalde termen als users en functies onderscheiden. Deze worden dan
ook als IntelliSence gekleurd weergegeven en je kunt door er met de muis op te klikken alle properties van een item bewerken.



Uitdagingen in requirements engineering

De huidige uitdagingen zijn nog het zelfde als die van een tijd terug. Requirements die niet worden opgeschreven, vage requirements, het missen
van deadlines, inconsistentie van documentatie met de werkelijkheid en het verkeerd interpreteren van specificaties door ontwikkelaars.
Daarbij zijn ook nog nieuwe uitdagingen op het gebied van requirements engineering in deze tijd:
  • Gedistribueerde teams
  • Het minimaal beschikbaar zijn van onderwerp specialisten
  • Tools als word die "gemiste requirements" niet kunnen opsporen
Raven is een tool dat de ondersteuning bied aan teams die op verschillende locaties werken. Door gebruik te maken van een centrale repository
die ook het process van wijzigingen (change management) en de koppeling naar work-items (taken) kan leggen.

Integratie met Microsoft Word en standaard rapporten

Er zijn legio mogelijkheden om met microsoft word samen te werken. Raven genereert diverse rapporten op basis van de acties en wijzigingen die zijn
doorgevoerd.
Je kunt kiezen voor:
  • Use Case Tekst
  • Elication View
  • Activity View
  • Responsibility View
  • Expanded Views
  • Sections
  • Version History
  • Missing Requirements
  • Glossary
  • Associated files


Collaboration Server

Een van de onderdelen van Raven is collaboration server. Met deze omgeving kun je bedrijfsbrede requirements engineering opzetten. Het
is een browser based portal waarmee je een overzicht krijgt van alle projecten die binnen je bedrijf aanwezig zijn. Hiermee wordt gelijk
de brug geslagen naar review teams en gebruikers. Zij kunnen op dit portal gelijk commentaren aangeven die dan ook in een workflow
worden meegenomen als wijziging.
Kortom een interessante ontwikkeling die direct kan worden ingezet. Raven integreert al met Visual Studio 2005 en Visual Studio 2008.

Nadeel:

Raven werkt op basis van natuurlijke tekst herkenning. Deze is er alleen nog voor Engels. Voor die gene die dus in het Nederlands of een andere taal specificeren is het nog te vroeg.

Meer informatie?

Volg een webinair op:
3 minuten overview Raven Express
Het bedrijf RavenFlow:
http://www.ravenflow.com/

Raven Productlijn:
http://www.ravenflow.com/products/index.php
Visual Studio Team System:
http://msdn.microsoft.com/en-us/teamsystem/default.aspx

Borland CaliberRM:
http://www.borland.com/us/products/caliber/index.html


Sparks Enterprise Architect:
http://www.sparxsystems.com.au/products/ea/index.html
Hans ten Berge
Screenprints bij deze blog en een whitepaper over requirements engineering vind je op:
http://adi.atosoriginblog.nl/2009/02/19/requirements-engineering-met-raven-en-vsts/