donderdag 2 februari 2012

Intelligent Desktop Virtualization (IDV) NXtop


Intelligent Desktop Virtualization (IDV) NXtop 

Virtualisatie kennen we allemaal. In visiee over de werkplek van de toekomst in 2015 en verder zien we dat virtualisatie een van de grootste ontwikkelingen door maakt.
Er zijn veel soorten virtualisatie. De meest bekende is natuurlijk VDI Virtual Device Infrastructure. Het draaien van een eigen operating systeem op een server. Via een receiver kijken we naar de desktop die op de server staat. Allen bekent met producten als Citrix en VMWare.

VDI versus IDV

Een nieuwe ontwikkeling in virtualisatie is IDV Intelligent Desktop Virtualization. Dit is het zelfde  principe alleen draait de “virtuele PC” niet op een Server maar op een Laptop. Dit is met name waar de vernieuwing zit. Het is nog een nichemarkt omdat op de client alle devices en interfaces en drivers gevirtualiseerd moeten worden. Dat is complex omdat elke laptop eigen specifieke drivers heeft bijvoorbeeld voor de muis, scherm, geluid, USB enz. Als je op de client gaat vitaliseren loop je tegen een enorme hoeveelheid problemen aan. Maar de ontwikkelingen gaan hard en er zijn nu twee producten die er uit springen.

Mocca Five www.moka5.com
NXTop van Virtual Computer www.virtualcomputer.com 

Waarom Client side virtualisatie?

Server side virtualisatie geeft veel controle maar het is ook ontzettend duur. Waarom? De componenten van serverside virtualisatie moeten extreem goed en redundant zijn. Als op de server namelijk een storing plaats vind kan niemand meer werken. De impact van een storing is enorm met alle gevolgen van dien. Een disk in een server kost daarom ook veel meer. Als in het scenario van NXTop zich een storing voor doet is bijvoorbeeld alleen de disk van de client kapot. Alleen de persoon die het betreft is getroffen dus de impact is veel kleiner. Een Laptop kost gemiddeld 25 euro per maand dus waar hebben we het nog over.
Als je centraal management kan doen en virtualisatie op de client toe past zijn er ineens veel meer mogelijkheden. Je kunt meerdere besturings systemen op de client neer zetten. Een bedrijfs omgeving maar daarnaast bijvoorbeeld ook nog een Bring Your Own of prive omgeving waar de werknemer (of zijn kinderen) naar harte lust programma’s kunnen downloaden,  gamen en alles wijzigen wat los en vast zit.
Naast een client side hypervisor is er ook NXTop Center voor centraal managen van alle omgevingen.
Je kunt vanuit een bedrijfs perspectief ook een minimaal beheer op deze "prive" omgeving doen. Het is voor Intel interessant, laptops betekenen chips en hier verdienen zij geld mee. Voor Microsoft kan het interessant zijn omdat er meerdere licenties per laptop worden verkocht. Zo is het mogelijk in de waarde keten meer opbrengsten per PC te krijgen en meer vrijheid. 
Naast de mogelijkheid meerdere besturings-systemen op te client te voeren zit er in NXTop ook een mogelijkheid direct naar een andere remote desktop of server te connecten.

NXTop Chrome

Het opstarten gaat veel sneller omdat er geen heel windows systeem opgestart moet worden. Eerst start de NXTop Launcher op wat een soort linux gebaseerde desktop is waar je kunt kiezen voor de geïnstalleerde virtuele omgevingen. Hier staat ook direct een Chrome Browser bij en zonder een ander OS te starten kun je gelijk al “als een chromebook” het internet op.

Voordelen maar ook nadelen

Er zijn natuurlijk ook nadelen. Niet alle drivers worden nu nog ondersteund. NXTop levert wel een lijst met laptops die ondersteund worden. Mijn ervaring tot nu toe is dat alles werkt behalve zware grafische toepassingen die bijvoorbeeld DirectX nodig hebben. Maar mensen die dat nodig hebben kiezen toch vaak voor een zware desktop.
Hans ten Berge
Innovation manager en
Portfolio Business Lead voor Benelux